MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

25 Nisan 2024 Perşembe 03:09
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA SAĞLIK Varis Nedir, Daha Çok Kimde Görülür

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

Varis Kimde Görülür

Varis Nedir, Daha Çok Kimde Görülür

Vücudun özellikle bacak alt bölümlerinde cildin hemen altındaki toplardamarlarda oluşan genişlemeler ve büyümeler varis
09 Ağustos 2014 Cumartesi 00:25

Vücudun özellikle bacak alt bölümlerinde cildin hemen altındaki toplardamarlarda oluşan genişlemeler ve büyümeler varis olarak tanımlanır. Bedenin tüm basıncını taşıyan bacaklarda sıkça bu sorunlar görülür. Özellikle ailede varis oluşumu genetik olarak varsa, kişiler daha riskli bir konuma gelir. Bacaklarda bulunan toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersine temizlenmesi için kalbe ve akciğerlere gönderir. Toplardamarların içinde bu kan akışının yukarıya doğru olmasını sağlayan ve bunu kolaylaştıran, kanın aşağıya akmasını engelleyen kapakçıklar bulunur. Bacaktaki kasların çalışması sırasında, kan bu kapakçıklar yardımıyla tek yönlü olarak yukarıya doğru ilerler. Fakat kapakçıklarda hasar meydana geldiğinde, kan yerçekimiyle aşağıya doğru basınç oluşturarak yüzeysel damarlarda varislerin oluşmasına neden olur.

Varisler kimlerde görülür?

Varis oluşumuna kadınlar erkeklere göre daha yatkındır. Uzun süre ayakta hareketsiz duranlar, genetik olarak ailesinde varis olanlar, fazla kilolu olanlar, dolaşım bozukluğu bulunanlar ve kadınlar riskli gruba girmektedir. Toplumda görülme sıklığı % 20-40 arasındadır. Varis yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen bir sağlık sorunudur. Bunlar gözle görülmese bile şikâyetlere yol açabilir. Hastalarda gün içinde giderek artan bacak ağrıları, bacakların çabuk yorulması ve ağırlık hissi meydana gelir. Günün sonuna doğru hastalar kendilerini rahatlatmak için oturma ihtiyacı hissederek, bacaklarını yukarıya kaldırırlar. Ciddi varis oluşumlarında hastaların bacaklarında renk değişimi ve yaralar meydana gelebilir. Tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek pıhtı oluşumuna neden olabilir. Özellikle 60 yaşın üzerindeki hastaların % 1 inde varise bağlı yaralar daha fazla görülür. Bu nedenle varisler ihmal edilmemeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Varis sınıflandırması nasıl olur?

Bacaklardaki damarların içindeki kapakçıklarda oluşan hasara ve aşağı yönlü basınç artışına (venöz yetmezlik) bağlı olarak değişik büyüklükte varisler meydana gelebilir. Bu varisler genel olarak 3 farklı tipte incelenir. Bunlar;

·         Büyük varisler: Ciltten bariz şekilde çıkıntı yapan ve çapları 4-15 mm arasında değişiklik gösteren varislerdir.

·         Orta boy varisler: Bu tür varisler ciltten hafif derecede çıkıntı yapan, yeşil renkte ve çapları 2-4 mm arasında değişen varisler.

·         Kılcal varisler: Bunlar ciltten çıkıntı yapmayan, genellikle fark edilmeyen ve çapları 1-2 mm den daha küçük olan, kırmızı ve mor renkteki varislerdir.

Varis oluşumunda ne yapılmalıdır?

 

Vücudunda varis oluşumları olduğunu fark eden kişiler, öncelikle rahatsızlığın derecesini ve en uygun tedavi şeklini belirlemek için doppler incelemesi yaptırmalıdır. Bu tetkiki yapan kişinin radyoloji uzmanı olması gerekir. Bu teşhis ve tedavinin başarılı olması için önemlidir. Hastaların çoğu yanlış teşhisle beraber hatalı tedavi uygulanması sonucunda varislerden kurtulamamaktadır. Hastalığın teşhis ve tedavisinin bir arada yürütülebilmesi için en uygun doktor grubu girişimsel radyoloji uzmanlarıdır. Hastalara yapılan detaylı doppler incelemesinden sonra, uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Hastalara genellikle klasik tedavi seçeneklerinin dışında, yeni geliştirilen ve başarılı olan tedavi yolları önerilir. Çünkü klasik yöntemin genel anestezi gerektirmesi, % 5 oranında damarda pıhtı oluşturması ve sinir zedelenmesi yapması, hastaların normal yaşantılarına dönüşü zorlaştırmaktadır. Ayrıca çoğu hastada bu tedaviden sonra yeniden varisler meydana gelmektedir. Günümüzde en fazla kullanılan tedavi seçenekleri arasında damar içinden yapılan lazer tedavisi endovenöz lazer tedavisi gelmektedir. Bu tedavi yöntemi % 93-100 oranında başarı sağlamaktadır. Tedavinin yan etkileri daha az ve kısa sürede tamamlanmaktadır. Lokal anesteziyle yapılan tedavi yaklaşık olarak 40 dakikada tamamlanır. Doppler incelemesinin ardından hastalarda bu tedavi yöntemi tercih edilir. Uygulanan tedaviden sonra varislerin yeniden tekrarlama olasılığı klasik tedavi yöntemine göre düşüktür.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler:

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.