MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

08 Mayıs 2024 Çarşamba 16:24
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA SAĞLIK DOKTORUM Susuz içmeyin!

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

HAPI YUTARKEN ÖNEMLİ

Susuz içmeyin!

Bazı hap ve tabletlerin az su ile ya da susuz yutulması, yemek borusunda yara oluşmasına yol açıyor.
30 Temmuz 2013 Salı 13:29

"Bu tip ilaçlar, az su ile ve yatmadan hemen önce alındığı zaman yemek borusuna takılıp ülsere neden olabiliyor"

Uzmanlar, yaptığı açıklamada, herhangi bir hastalığın tedavisinde ilacın saatinde ve dozunda kullanılmasının yanı sıra uygun şartlarda alınmasının etkinliği açısından çok önemli olduğunu, aksi takdirde yarardan çok zarar verebileceğini söyledi.

İlaç kullanımında su tüketiminin çok önemli yer tuttuğunu ifade eden uzmanlar, hem ilacın alımında hem de sonrasında bol su içilmesinin gerekliliğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, ilaçların yetersiz su ile alındığında özellikle yemek borusunda yara oluşmasına yol açabildiğine işaret etti.

Susuz hap yutmak mukozal hasar ve ülsere neden olabilir

İlacın mutlaka su ile alınması gerektiğinin, "tükürükle yutarım" şeklinde bir uygulamanın kesinlikle sakıncalı olduğunun altını çizen uzmanlar, "Bazı ilaçlar yemek borusunda direk olarak mukozal hasar ve ülserlere neden olabilir. Bu yan etki ilk olarak tanımlanan ilaç potasyum klorid tabletleridir." diyorlar.

Uzmanlar "Yemek borusunda direk hasar yaratan ilaçlar antibiyotikler, antiinflamatuvar (anti romatizmal) ilaçlar ve diğer ilaçlar şeklinde sınıflandırılır" diye uyarıyor.

Tetrasiklin grubu antibiyotikler ve özellikle doksisiklin grubunun yemek borusunda en sık hasar ve ülser yapan antibiyotikler olduğunu ifade eden uzmanlar, bu grup antibiyotiklerin jinekoloji, üroloji, dermatoloji ve gastroenterolojide sıkça kullanıldığını belirttiyor. Uzmanlar, özellikle bu tip tıp alanına ilişkin sağlık sorunlarında verilen antibiyotiklerin mutlaka bol su ile alınması ve alındıktan sonra yarım saat dik pozisyonda kalınması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, "Aksi taktirde yemek borusuna yapışıp ciddi ağrılı ülserlere neden olabilirler" açıklamasında bulunuyor. Bütün antiinflamatuvar romatizmal ilaçların ve en sıklıkla da "aspirin"in yemek borusunda ülsere varabilen hasara yol açabildiğine dikkati çeken uzmanlar, "Bunların dışında potasyum tabletleri, demir hapları, kinidin, kemik erimesinde kullanılan bifosfonat grubu ilaçlar ve C vitamini tabletleri de bol su ile tüketilmelidir" uyarısında bulunuyor.

İlaç az su ile alındığında yemek borusuna takılabilir

Uzmanlar, "bu tip ilaçların, az su ile ve yatmadan hemen önce alındığı zaman yemek borusuna takılıp ülsere neden olabildiğini" belirterek, şunları kaydediyor:

"Bunun sonucunda hasta ani başlangıçlı, göğüs kemiği altında, yemek yerken veya yutkunurken dahi olabilen şiddetli ağrı ortaya çıkar. Bu durumda yapılması gereken bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması ve gereğinde tanının kesinleştirilmesi için endoskopi yapılmasıdır. Uygun tedavi ile hasta birkaç gün içinde rahatlayacaktır.

Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: hap tablet demir hapı romatizmal antibiyotik su yemek borusu yara

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.