MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

30 Mayıs 2024 Perşembe 06:16
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA EKONOMİ Kömür, doğalgaza yaklaştı

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

KÖMÜR İTHALATI

Kömür, doğalgaza yaklaştı

Türkiye'nin kömür ithalatı son on yılda yüzde 106 arttı
13 Temmuz 2013 Cumartesi 12:58

Türkiye'nin kömür ithalatı son on yılda yüzde 106 arttı. Kömür ithalatının faturası yaklaşık 4,6 milyar dolar oldu. Kömür ithalatı bu hızla giderse doğalgaz ithalatına yaklaşacak.

Türkiye'nin kömür ithalatı son on yılda yüzde 106, son yirmi yılda yüzde 540 arttı. Kömürithalatı 2012'de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 24 artış göstererek 30 milyon ton düzeyine yükseldi. Kömür ithalatının faturası yaklaşık 4,6 milyar dolar oldu.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) verilerine göre, Türkiye'de 1980'li yıllardan önce son derece düşük miktarlarda başlayankömür ithalatı, 1990'lı yıllarda 10 milyon tonun, 2000'li yıllarda ise 20 milyon tonun üzerine çıktı.

Kömür ithalatındaki artış oranı son on yılda yüzde 106 ve son yirmi yılda ise yüzde 540 düzeyinde gerçekleşti.

Kömür ithalatındaki artış geçen yıl da sürdü. Kömür ithalatı 2012'de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 24 artış göstererek 30 milyon ton düzeyine yükseldi.

Son yıllarda kömür ithalatındaki artışın en önemli nedenini elektrik üretimi amaçlı kullanılan buhar kömürlerine olan talepteki büyüme oluşturdu. Söz konusu eğilim dikkate alındığında, ithalatın önümüzdeki yıllarda da artarak süreceği ve kömür ithalat faturasının doğal gaz faturasına yakın düzeylere yükselebileceği değerlendiriliyor.

DOĞALGAZ GİBİ KÖMÜRÜ DE RUSYA'DAN ALIYORUZ

Türkiye geçen yıl kömür ithalatının yaklaşık 9,9 milyon tonunu Rusya Federasyonu'ndan, 7,3 milyon tonunu Kolombiya'dan, 4,3 milyon tonunu ABD'den ve 3,3 milyon tonunu Güney Afrika Cumhuriyeti'nden yaptı.

Bu ülkeleri 1,4 milyon ton ile Avustralya ve 1,3 milyon ton ile Ukrayna izledi.

Yüksek miktarda kömür ithalatı yapılan ülkeler arasına son iki yıldır Mozambik de katıldı. 2011 yılında 341 bin ton olan Mozambik ithalatı 2012 yılında 714 bin ton düzeyine yükseldi. Küresel kömür ticaretinin son yıllardaki parlayan yıldızı Mozambik'ten ithalatın önümüzdeki yıllarda da artarak süreceği öngörülüyor.

Bir taraftan kömür ithalat miktarlarının artması, diğer taraftan uluslararası piyasalarda fiyatların yüksek seyretmesi nedeniyle Türkiye'nin kömür ithalatı faturası da yükseliyor. İlk defa 2004 yılında 1 milyar dolar eşiğini geçen kömür ithalatı 2006 yılında 2 milyar dolar, 2008 yılında 3 milyar dolar ve 2011 yılında ise 4 milyar dolar seviyesini geçti. 2012 yılı kömür ithalat faturası ise yaklaşık 4,6 milyar dolar olarak tahakkuk etti.

AA

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: kömür itthalat enerji haber ekonomi mgdtv

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.