MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

28 Nisan 2024 Pazar 09:00
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA EKONOMİ SEKTÖREL Güvenal: '19 milyar liralık...'

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

KORKUTAN RAKAM

Güvenal: '19 milyar liralık...'

Güvenal 'Bankalar 2008-2014 arasında varlık yönetim şirketlerine 19 milyar liralık batık kredi sattı' dedi.
12 Şubat 2015 Perşembe 11:46

Bankaların 2 yıl tahsil edemediği için sattığı ‘batık krediler’in yüzde 60’ının Anadolu şehirlerinden olduğunu ifade eden Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hilmi Güvenal “Bunun nedeni İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki kişilerin borcunu ödemesi için 2 yıllık süreçte yeni bir iş bulma olanağı bulmaları. Bu süreçte temerrüde düşen borçlarını kapatıyorlar. İstanbul’da özellikle inşaat ve turizm gibi mevsimsel iş bulma olanağı çok fazla. Ancak Anadolu’da dükkânını kapatan, işini kaybeden bir daha iş bulamadığı için borcunu ödeyemiyor” dedi.

Bankaların halka açık olmaları nedeniyle batık kredilerinin karşılaştırılmasının kolay olduğunu ve batık kredilerini fazla göstermek istemeyen bankaların bu kredileri varlık yönetim şirketlerine sattığını anlatan Güvenal, bu nedenle satışların genellikle 6 ve 12’inci aylarda yani bilanço dönemlerinde olduğuna dikkat çekti. Bankaların kendilerine sattığı bir nevi ‘gerçek batık’ kişilerin ortalama yaşının 35 ve yüzde 90’ının da erkek ve işsiz olduğunu kaydeden Güvenal, “İşsizlik oranı yüzde 9’a indiğinde iş bulup rahatlayan, borcunu ödeyebilen bu kesim işsizlik oranı yüzde 11’e çıktığında batan 1.5 milyon kişiden oluşan bir kitle” dedi.

Şimdiye kadar 500 bin kişinin varlık yönetim şirketleri aracılığıyla borcunu kapattığını söyleyen Güvenal, son 10 yılda faizlerdeki düşüş ile borçlanabilmesi kolaylaşan bu kitlenin işsiz kalınca borcunu ödeyemediğini anlattı. Güvenal bankaların verdiği kredilerin arttığını özellikle gençlerin evlenirken ev kurarken veya Otomobil alırken kredi kullanmaya devam ettiğini, bu nedenle bundan sonra da benzer sürecin devam edeceğini vurguladı.

19 MİLYAR LİRALIK BATIK SATTILAR

Güvenal’ın verdiği bilgiye göre bankalar 2008-2014 arasında varlık yönetim şirketlerine 19 milyar liralık batık kredi sattı. Şirketler bu borç için 2.8 milyar lira ödedi ve şimdiye kadar da 2.3 milyar lira tahsil etti. BDDKrakamlarına göre bankaların sattıkları hariç batık kredi tutarı 36 milyar liraya çıktı. Bu batık kredi oranının 2.85 olduğu anlamına geliyor. Satılan krediler de eklendiğinde tutar yaklaşık 55 milyara çıkıyor. Yani batık oranı 1.5 puan artarak % 4.5’e çıkıyor.

55 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER BORÇSUZ ÖLMEK İÇİN ÖDEMELERİNİ YAPIYOR

Borç tahsilatının üç şekilde yapılabildiğini dile getiren Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hilmi Güvenal bunları şöyle özetledi: “Bunlardan ilki vatandaş bir iş bulup gireceği zaman maaşına haciz gelmesin, yeni işinde sorun çıkmasın diye yapılan ödemelerden oluşuyor. Ikincisi 55 yaş üstü KOBI kredisi niteliğindeki kredi kullanmış ve batmış kişilerin çoluk çocuğuna borç bırakmamak için ödediği krediler. Bu kişiler borçsuz ölmek isteyen Anadolu esnafı genellikle. Üçüncü olarak ise bir de bizim vade uzatarak faiz silerek borç ödemeye teşvik etttiğimiz insanlar var.”

2014'TE 1.3 MİLYON KİŞİ BATTI

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi; Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Aralık Ayı Raporu’nu yayınlandı. Rapora göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişilerin sayısı, geçen senenin aralık ayına göre yaklaşık 15 bin arttı. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, geçen yıla göre, yüzde 4 artarak 669 bine, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise yüzde 1 artışla 1 milyona yükseldi. Buna göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan toplam kişi sayısı, 2014’te, geçen yıla göre yüzde 7 artışla 1,3 milyon kişi oldu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı ise son ay içerisinde yüzde 1.2 artarak 2 milyon kişi oldu. 2014’te 1.3 milyon kişi battı.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: borc batik banka mgd haber güncel m041028

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.