MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

08 Mayıs 2024 Çarşamba 19:07
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA YAŞAM SAĞLIK DOKTORUM Erken menopoz tehlike olabilir

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

KANSER RİSKİ

Erken menopoz tehlike olabilir

Erken dönemlerde menopoz hastalığına yakalananlar rahim kanseri gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor
16 Ekim 2014 Perşembe 15:50

Erken menopoz hastalığı rahim kanseri gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz erken geldiğinde kadınlar zor bir döneme giriyor. Bu dönem dikkatli takip edilmediğinde ise önemli sağlık sorunları baş gösteriyor. 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli erken menopoz hastalığına dikkat çekerek tedavideki gelişmeleri anlatıyor.

Kadının yaşamında bir dönüm noktası, menopoz. Bu özel döneme hazırlıklı olmak, yaratacağı zorlu etkileri azaltmak gerekiyor. Ancak zamanından önce erken menopoza girmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ülkemizde kadınlar ortalama 47, Avrupa’da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumunun erken menopoz olarak kabul edildiğini ifade eden Op. Dr. Nuri Ceydeli “Yaklaşık 15-29 yaşlarındaki 1000 kadından birinde, 30-39 yaşlarındaki 100 kadından birinde erken menopoz görülüyor” diyor. 

Alışkanlıklar erken menopoza girmemizi etkiliyor

Erken menopoz iyi bir analizle kolayca anlaşılabiliyor. Erken menopoz döneminde psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar en dikkat çekici belirtiler oluyor. Op. Dr. Nuri Ceydeli, ailedeki anne ya da ablanın menopoza girdikleri yaşın bu faktörlerden biri olduğunu söylüyor: “Genetik yapı daha etkili ancak; beslenme, yaşam şekli, sigara alışkanlığı ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkiliyor.

Örneğin, günde 20’den fazla sigara içen kadınların menopoz yaşı 1-2 yıl kadar öne çekilmektedir.” Araştırmalar da, erken menopozun sebebinin % 60’ının genetik olduğuna işaret ediyor ancak sigara, beslenme ve stres gibi faktörler de erken menopozda son derece etkili oluyor. Erken menopozda bir başka faktör olarak da coğrafyanın etkili olduğu söylense de Dr. Ceydeli yaşam şeklinin önemine dikkat çekiyor. Uzakdoğu kadınlarının daha geç yaşlarda veya biraz daha az semptomlarla menopoza girdiğini belirten Dr. Ceydeli bunun nedenini beslenme tarzlarına (soya proteini tüketimi çok fazla), refah düzeyi ve stresin az olmasına bağlıyor. 

Erken menopoz “erken” teşhis edilebiliyor 

Ailesinde erken menopoz yaşayan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksattırmadan yaptırmasını öneren Dr. Ceydeli menopozu erken tahmin etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Dr. Ceydeli, böyle bir durumda altta yatan nedenlerin bazı tetkikler aracılığıyla sorgulanması gerektiğini belirtiyor. Genetik ve diğer faktörler dışında hastaya tıbbi gereklilikten dolayı yapılan bazı cerrahi operasyonlar, kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri de erken menopoza neden olabiliyor. 

Menopoz Check-up ile eksiksiz tedavi

Erken menopozun belirtilerinden biri olan adet düzensizlikleri başlar başlamaz gerekli önlemleri almak gerekiyor. “Menopoz Check-up” ile, kadınların ihtiyaç duyduğu bu destek eksiksiz karşılanabiliyor. Menopoz Check-up uygulaması menopoza girmiş ve girecek olan kadınlara gerçekleştiriliyor. Menopoz Check-up ile kadınların bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmesi, jinekolojik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, meme sağlığının korunması, kemik erimesi, ateş basması, sinirlilik, uykusuzluk gibi genel sağlık sorunlarının giderilmesi amaçlanıyor. 

Dünya Menopoz Günü’nde Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz menopoz yaşını geciktirebilmeniz için yaşam alışkanlıklarınızda dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

•Bol bol spor yapın. Haftada en az 3 gün spor yapmaya gayret edin. Gün içinde asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih edin. 

•Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf ne de kilolu olun. 

•Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun. 

•Stresten kaçının. 

•Sigara kullanmayın. Pasif içicilikten uzak durun. 

•Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler tüketin.

•Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin. Günde 200 ml. süt, yoğurt ve dondurma yiyin. 

•Bol bol güneşlenin ve D vitaminini eksik etmeyin.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: menopoz yaşlılık spor Avrupa sağlık Anadolu Uzakdoğu haber gündem güncel sağlık mgdtv mgdhaber

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.