MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

28 Mart 2024 Perşembe 14:45
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA YABANCI SİNEMA YAŞAM BİLİM Jurassic Park Gerçek olabilir mi?

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Jurassic Park Gerçek olabilir mi?

Yeni Zelanda'da araştırma yapan bilim insanları dinozorların yeniden yaşayabilme olasılığını araştırdı.
18 Haziran 2015 Perşembe 15:07

Jurassic Park serisinin 4. filmi geçen hafta gösterime girdi. Peki dinozorları filmdeki gibi yeniden hayata döndürebilir miyiz? Filmde bilim insanları, kehribar içindeki sivrisineklerin midelerindeki emilmiş kandan 80 milyon yıllık dinozor DNA'larını çıkarıyor. Gerçekte ise bu pek mümkün gözükmüyor; çünkü DNA’nın, 65 milyon yıl önce yok olmuş dinozorlardan günümüze kadar korunmuş olması teorik olarak imkansız.

Bir zamanlar Yeni Zelanda'da yaşamış ve soyları tükenmiş uçamayan bir kuş takımı olan moa'dan DNA bozulma oranı ölçen bilim insanları, DNA'nın yarı ömrünü 521 yıl olarak belirlediler. Yani DNA’da var olan bağların yarısı, canlının ölümünden sonraki 521 yılda bozunuyor. Geriye kalanların yarısının bozunması bir 521 yıl daha alıyor. Ondan geri kalanın yarısının bozunması da... Bu böyle devam ediyor. Bu da, kusursuz şartlar altında bile DNA bağlarının en fazla 6,8 milyon yıl içerisinde tamamen yok olacağı anlamına geliyor. Şartlar neredeyse hiçbir zaman kusursuz olmadığı için, çoğu zaman en fazla 1 milyon yılda tüm DNA izleri ortadan kalkıyor. Grönland buz çekirdeklerindeki böcek ve bitkilerden kurtarılan en eski DNA örnekleri 800.000 yıla kadar uzanıyor.

Sıcaklıklar, oksijenleme ve diğer çevresel etmenler, bozulma oranı tespitini zorlaştırıyor. Muhafazayı etkileyen diğer etmenler arasında kazıdan sonraki saklama zamanı, toprak kimyası ve hatta hayvanın öldüğü yıl var. Diğer değişkenleri incelemek için daha fazla araştırma gerekiyor.

Bilim insanları küresel çapta DNA bölümlerinin nasıl bozulduğunu daha kesin haritalayarak DNA'nın hayatta kalma tahminlerini geliştirmeyi umuyorlar.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: jurassic park gerçek olabilir mi jurassic park DNA dinozor bilim insanları araştırma bilim yabancı sinema mgd haber güncel m041028

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.