Bansko Ski Pass Önce Ski passlerimizi alıyoruz. Gondol girişindeki gişelerden 55 Leva karşılığında bir günlük Bansko ski passimiz alabiliriz. Yarım günlük kart ise 42 Leva fakat sabah çıkıp öğlene kadar değil öğlen 12:30 16:00 saatleri arası geçerli ve yarım günlük kart satışı öğlen 12:30 da satışı başlıyor, Fakat turistler yarım günlük kart sorununa bir çözüm bulmuş Pistler çok ve uzun olduğundan yarım gün kaymak insana yetebiliyor. Sabah tam günlük bir ski pass alan birisi öğlen 12-13 arası Gondol mevkiinde bu kartını 20-25 Levaya satıyor . Sakın çekinmeyin yarım gün kaymak isterseniz pist çıkışında bekleyin ve her gelene dikkatli bakın. Bazen onlar , bazen siz teklif edip kartı alabilirsiniz . Hatta bazen Bulgar gençlerinin karaborsa yaptıklarını göreceksiniz onlardan da 30 Levaya alabilirsiniz. Kartın depozitosunu geri alacağınız için ski pass 25 Levaya gelmiş olur.
Turistlerden ise 20 yada 25 Levaya alabilirsiniz. Bu arada gişelerden 4 ya da 5 günlük kart satışına başlandığını biliyoruz . Gondol’da sabah saatlerinde çok uzun sıralar olacaktır o yüzden erken gitmenizi tavsiye ederim . Hatta Ski Pass satış noktasında da sıra olacaktır . Erken davranın ! Kartlarımızı aldıktan sonra Gondol’a biniyoruz. Yolculuğumuz 30 dk sürecek . 15 dk sonra bir ara istasyonda Gondolumuz yavaşlayacak . Chalin Valog bölgesine gelmiş olursunuz. Burada 2 adet çok kolay pist bulunmakta . Çok da keyifli pistler tavsiye ederim. Bu pistin yakınında Tofana Otel yer almaktadır. Öğlen yemeğini burada yiyebilirsiniz, fiyatlar çok çok uygun . Yorulduğunuz anlarda gelip kahve ve bira da içebilirsiniz.
Belirtmeden geçmeyelim ; ara istasyonda Chalin Valog bölgesine ulaşıyorsunuz ama bölgeye gidiş yolu biraz zorlu . O yüzden ara istasyon da inmeyip devam edebilir,Banderashka Pollyanna‘da inip Gondol’dan çıktıktan sonra sağa dönüp Chalin Valog’a 5kmlik kolay bir pistten kayarak ulaşabilirsiniz. Bu pist , akşam sizin otele dönüş yolunuz olacak. 30 dk süren bir işlemden sonraBanderashka Pollyanna bölgesine variyoruz . Restarurant cafe vb yerlerimizin mekanı burası. Gondol’dan hemen indiğinizde hemen sağ tarafta tekrar Gondol’a bindiğiniz şehir merkezine ve Chalin Valog’a giden 7km uzunluğunda bir pist sizi bekliyor. Çok keyifli ve kolay bir pist . Iki adet derenin üzerinden geçiyorsunuz, bol bol fotoğraf çekebilirsiniz
Gondol’ dan indiğimizde hemen sol yukarıdaki pist Avrupa’nın en sağlam kara pistlerinden Tomba . Aynı zamanda Dünya şampiyonalarının yapıldığı pist de burası. Eğer şampiyonların pistinde kaymak isterseniz Tomba sizi bekliyor.
TOMBA: 2012 Erkekler dünya şampiyonasının yapıldığı pist.
Aynı zamanda baby pistler de burada yer almaktadır. Eğer bir aktivite tanıtım vb var ise bu Banderashka Pollyanna’da yapılmaktadır. Dünya şampiyonasında muhteşem bir atmosfer yaratılmıştı. Eğer orta düzey ve biraz üstü kayak yapıyorsanız 10 numaralı pisti tavsiye ediyoruz, gerçekten 10 numara bir pist Gondol’dan inip sol tarafta karşıda (baby liftin hemen yanında) bulunan telesiyeje binip Shiligarnike’ doğru yola çıkıyoruz ve 10 numaralı pistten zevkli bir şekilde kaymaya başlıyoruz. Shiligarnika’da yine restaurant ve cafelerde zaman geçirebilirsiniz ve buradaki orta zorluktaki pistlerden faydalanabilirsiniz. Plato pisti en yukarıdaki pisttir. Bu piste ulaşmak için 1 gondol , 3 telesiyej seyahati yaparsınız ama değer. Sonuçta 16 km boyunca kayma imkanı bulursunuz . Bansko’nun pistlerini kameralardan görmek isterseniz canlı görüntülere bu link’ten ulaşabilirsiniz;
GECE HAYATI
Gondol çevresinde sıralanmış barlarda yada Bansko merkezine inerseniz bir çok bar ve gece klübüne rastlarsınız . Gondol çevresinde ki tavsiyemiz Happy End bar olacaktır. 2 katlı çok güzel bir bar, kaymaktan haliniz kalır ise mutlaka uğrayınız
Amigo Pub ikinci önerimiz Canlı Müzik ile kendinizden geçebilirsiniz Step by Step grubu sahne alıyor sizde rastlarısınız Rock müzik ile kendinizden geçebilir Whisky Time çığlıklarına eşlik edebilirsiniz fiyatlarda makul seviyede hemen belirtelim.
Amigo pub sırasında bir çok restaurant ve bar bulunmaktadır aynı zamanda playboy barlar ve casinolarda bu cadde üzerinde iyi eğlenceler
Türkçe bilen öğretmen
Pamporovo diğer kayak merkezlerine göre çok ucuz. 3 yıldızlı bir otelde oda kahvaltı konaklama, 15 euro, 5 yıldızlı bir otelde oda kahvaltı konaklama ise 20-25 euro civarında. Ski Pass kartların günlük bedeli 27 euro. Pamporovo’ya toplu olarak gelen öğrencilere Ski Pass’larda yüzde 30’lara varan indirim de yapılıyor. Küçük çocuklar için özel bir kayak pisti, ayrıca 4 ile 6 yaş arasındaki çocuklar için yarım gün hizmet veren bir kayak yuvası bile mevcut.
Kayak takımı kirası ise 10 euro civarında. Ancak pantolon ve mont kiralama hizmeti hijyen dolayısıyla yok. Ama bu bölgede ucuza kayak takımlarını da temin etmek mümkün. Türk turiste ilgi o kadar yoğun ki; Pamporovo’daki kayak okulunda Türkçe bilen 6 öğretmen bulunuyor. Kayak dersinin saat fiyatı çocuklar için 18 euro, yetişkinler için de 23 euro.
Pamporovo’da yemek içmek de hesaplı. Akşam yemeğini 12.5 euroya otelde yemek mümkün. Fiyata Alkolsüz içkiler de dahil. Alkol fiyatları da düşük. Bölgede ayrıca çok çeşitli restoranlar ve küçük bir kumarhane de mevcut.
240 gün güneşli
Balkanların en güneşli tatil beldesi olan Pamporovo’da 240 gün güneşli geçiyor. AyrıcaAvrupa’daki en temiz havaya sahip ikinci bölge.
Sezon mayısa kadar sürüyor
Pamporovo’da sezon 26 Aralık’ta başlıyor. Nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Pistler 200 ayrı noktaya yerleştirilen kar makineleri ile beyaza bürünüyor. Pamporovo’da toplam 5 kayak istasyonu, 15 lift bulunuyor. Bu liftler saatte 13 bin kişiyi zirveye taşıma kapasitesine sahip. Kayak pistelri yaz aylarında ise bisiklet parkurlarına dönüştürülüyor. İsteyen muhteşem doğanın içinde ciğerlerine bol oksijeni çekerek pedal çevirmenin keyfine varıyor.
‘Türk turistler olmazsa olmaz’
Pamporovo’nun açılışına Bulgaristan Gençlik ve Spor Bakanı Krassen Kralev, Turizm Bakan Yardımcısı Irena Georgieva katıldı. Açılışta konuşan Georgieva, “Türk turist bizim için olmazsa olmaz. Türk turistlerin çok girişli vize sorunu için hükümet nezdinde adımlar atıyoruz” diye konuştu. Smolyan Belediye Başkanı Nikolay Melemov ise, Türk kayakçılara çok girişli vize verilmesi için Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in devreye girdiğini ve hazırlanan yasa tasarısının bir veya iki hafta içinde meclisten geçeceğini kaydetti.
3 günlük tur 125 euro
Balkanlar turlarında Türkiye’deki en uzman kuruluşların başında gelen Koşukavak Turizm, Pamporovo’ya da en çok Türk turisti taşıyan firma. Şirketin Başkanı Rıfat Yakupoğlu, Pamporovo’nun bu kadar cazip olmasında Türkiye’ye çok yakın olmasının önemli rol oynadığını dile getirdi. Şirket, Pamporovo’ya 3, 5 ve 7 günlük turlar düzenliyor. Bu turların en düşük fiyatı 125 euro’dan başlıyor. Firma ayrıca Bansko ve Borovest’e de tur düzenliyor.
Diğer Bulgar kayak merkezleri de çok ucuz
BANSKO
Pirin dağı zirvesindeki Bansko kayak merkezinde 1000 ila 2 bin 600 metre arasında 15 kayak pisti bulunuyor. Kayak merkezinin pist uzunluğu 70 kilometreyi buluyor. Sofya havaalanından şehir merkezine, oradan 2.5 saat süren bir yolculukla Bansko’ya ulaşmak mümkün. Burada 4 yıldızlı bir otelde 7 gece yarım pansiyon konaklama ve ulaşım dahil 250 euro’luk turlar mevcut.
BOROVETS
Borovetz pistleri toplam 45 kilometre uzunluğunda ve 15 ayrı lift ile kolay ulaşım imkânı var. Sofya’ya 70 kilometre uzaklıktaki Rila dağlarında bulunan Borovts’e Sofya havaalanından her yarım saatte bir minibüs kalkıyor. Ulaşımı kolay olduğu için buradaki oteller Pamporovo’ya oranla 2-3 euro pahalı. Üç yıldızlı oteller oda kahvaltı 17-20 euro, 5 yıldızlı oteller ise 25-30 euro civarında.
Bansko Kayak Kiralama
Son olarak Kayak kiralama ve kayak okulu BMS den bahsedelim. Bansko Kayak kirası için Hemen Gondola bakan meşhur cadde üzerinde BMS Kayak Kiralama ve Kayak Okulundanyapabilirsiniz , fiyatları hem uygun hemde ders almak iseterseniz size destek olacaklardır.