MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

01 Haziran 2024 Cumartesi 07:15
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA EMLAK İnşaatta ihracat hedefi

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

YAPI YASASI

İnşaatta ihracat hedefi

Yetişener, 2014’te inşaat malzemeleri sektöründe 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açıkladı.
17 Ocak 2014 Cuma 13:54

İMSAD Başkanı Yetişener, inşaat sektörünün 2013 yılında yüzde 5-6 arasında büyüme sağlayacağını kaydetti. Bu büyümenin büyük ölçüde kamu inşaat harcamalarından kaynaklanacağını vurgulayan Yetişener, 2013 yılında özel sektör inşaat harcamalarındaki büyüme muhtemelen sıfıra yakın olacaktır. Kamu inşaat harcamaları 2013 yılında inşaat sektöründeki büyümeyi sürüklemektedir”, dedi.
 
İnşaat malzemeleri sektöründeki büyümenin ise yüzde 5-6 oranında gerçekleşeceğini dile getiren Yetişener, 2012 yılında 21,2 milyar dolar ile Türkiye’nin ihracat lideri olan inşaat malzemesi sektörünün, dünya ihracat sıralamasında 5’inciliğe yükselerek kalitesini ve kapasitesini kanıtladığının altını çizdi. Bu ihracatın yüzde 75’inin Türkiye İMSAD üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Dündar Yetişener, 2013 ihracat rakamı için 22 milyar dolar tahmininde bulundu. 2023 yılı ihracat hedeflerinin ise 100 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yetişener, inşaat sektörünün yeni bir değişimin eşiğinde olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Bugün, üretim süreçlerimizde katma değeri artırmak ve yenilikçi çözümler geliştirmek, rekabet gücümüzü artırmanın ve ekonomik değere dönüştürmenin temel yollarından biri. Bu açıdan baktığımızda, inşaat sektörü yeni bir değişimin eşiğindedir ve sektörün geleceğinde rekabet edebilirliğin ölçütü, teknolojik gelişmeler olacaktır. Bu nedenle Türkiye İMSAD olarak 2023 yılı için belirlenmiş ulusal hedeflerimizden biri, üretim ve ihracatımızda ileri teknoloji ürünlerindeki payı yüzde 5’lerden yüzde 20’lere çıkarmaktır.
 
2014 ihracat hedefi 25 milyar dolar
 
Sektörün 2014 hedeflerine de değinen Yetişener, 2014 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 4 büyüme hedeflendiğini hatırlatarak “2014 yılı ayrıca tasarruf yılı ilan edilmiş ve tüketim harcamalarında büyüme yüzde 3,2 olarak öngörülmüştür. Buna mukabil 2014 yılında içinde inşaat harcamalarının da bulunduğu özel sektör yatırım harcamalarında yüzde 5,6 büyüme hedeflenmektedir. Kamu yatırım harcamaları ise yüzde 3,7 gerileyecektir. Bu itibarla 2014 yılında bu kez özel sektörün sürükleyiciliği ile inşaat sektöründe yüzde 4-5 arasında bir büyüme beklenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
 
İnşaat malzemeleri sektöründe ise ihracat kaleminde yüzde 12-15 arası bir artış ile yaklaşık 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açıklayan Dündar Yetişener, “İnşaat malzemesi sanayinin önde gelen 75 firması ve alt sektörlerde her biri kendi alanında örgütlü 29 dernek ile paydaş kurumdan oluşan geniş üye yapısı ve ekonominin itici gücünü oluşturan bir kurum olarak, 2015 yılı ihracat hedefimiz 30 milyar dolardır. Özellikle yüksek teknolojilere yapılacak yatırımla katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin, inşaat sektörümüzü daha büyük hacimlere ulaştıracağına inanıyoruz. Avrupa Birliği ekonomisindeki toparlanmanın hızlanması ve bölge ülkelerinde siyasi istikrarın sağlanması halinde ise 2014 ve 2015 yılı ihracat rakamlarımız 30 ve 40 milyar dolara kadar çıkabilecektir,” diye konuştu. Yetişener, bu hedefleri gerçekleştirmeninse sürdürülebilir sistemlerin hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını dile getirdi.
 
Yapı Yasası ve Ulusal Bina Yönetmeliği hazırlanmalı
 
Dündar Yetişener, inşaat sektörünün büyümesinin devam etmesinde, yasal altyapının sağlamlaştırılmasının önemine de dikkat çekti. Türkiye İMSAD olarak bu konuda görev almaya hazır olduklarının altını çizen Yetişener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenli, sürdürülebilir ve çağdaş yapıların inşa edilebilmesi için, Yapı Yasasının son şekline getirilerek yasalaştırılmasına ihtiyaç var. Binaların tasarım ve yapımını ilgilendiren tüm yönetmelikleri bünyesinde toplayan bir Ulusal Bina Yönetmeliği hazırlanarak, Bina Yönetmeliği Koordinasyon Kurulu adı altında bir sivil platform oluşturulması gerektiğini belirtiyoruz. Kurulduğu 1984 yılından bu yana ülkede ve sektöründe ‘sürdürülebilir büyüme’ amacına ulaşmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye İMSAD olarak, bu konuda görev almaya hazır ve istekli olduğumuzu ifade ediyoruz.
 
Bir önerimiz de, yapıların doğru şekilde denetlendiğini ve güvenli olduğunu kanıtlayacak Güvenli Bina Belgesi’nin, kamu-özel sektör tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi. Böylece, kentsel dönüşümde yenilenecek ya da yeni yapılacak binaların, ulusal ve uluslararası finans kuruluşları tarafından daha fazla destekleneceği görüşündeyiz.
 
Su, Rüzgâr, Yüksek Yapılar, Çelik Yapılar, Ahşap Yapılar ve İklimlendirme yönetmeliği gibi hayati öneme sahip olan ancak ülkemizde henüz yürürlükte olmayan yönetmeliklerin uygulamaya konulması gerektiğine işaret ediyoruz. Yine ülkemizde, eski standartların önemli bir kısmının güncelliğini kaybettiğini, daha sonra yayımlanan Amerikan ve Avrupa standartlarıyla çeliştiğini görüyoruz. Kısaca, inşaat sektörünün büyüme hedeflerine ulaşabilmesinin ancak tüm tarafların işbirliğiyle oluşturulacak sistemli yapıya kavuşmasıyla mümkün olacağına inanıyoruz.
 
Biz, Türkiye İMSAD olarak elimizi taşın altına koymak üzere yola çıktık. Hazırladığımız ‘Güvenli Yapılar Yol Haritası 1” raporu, ülkemizde olmasını arzu ettiğimiz sürdürülebilir bir sistemin oluşturulabilmesi, yapı kültürümüzün geliştirilmesi ve insanımızın hak ettiği güvenli yapılarda yaşayabilmesi yolunda ilk adımımızdır. Standartlara uygun, teknolojik ve sertifikalı yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilecek bu binalar, güvenli yapının temel taşlarını oluşturacaktır.”

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: İMSAD Başkanı Yetişener Kamu inşaat harcamaları Türkiye ekonomisi
İLGİLİ HABERLER

RESTORANT RESİM GALERİ

Löwenbräu Hotel Restaurant

Köln şehrinin merkezinde bulunan Löwenbräu Hotel Restaurant 'ın sahibi Fazıl Bay "Bu restorant da hiçbir resim... devamı...

DİNİ NEFRET

Yahudilere kayak yasak

İsviçre polisi, bir kayak kiralama mağazasının artık Yahudi müşterilere kayak ve kızak kiralamayacağını duyurması... devamı...

MİLLİ HALTERCİMİZ

Kaan Kahriman Avrupa Şampiyonu!

Milli haltercimiz Kaan Kahriman Avrupa Halter Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Bulgaristan'da düzenlenen... devamı...

SÖZLEŞME İMZALADI

Razgatlıoğlu'nun Rokit BMW yarışı

Dünya Superbike Şampiyonası'nda yarışan Türk motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, yeni takımı Rokit BMW ile ilk yarışında.. devamı...

15 ŞUBAT'TA BAŞLIYOR

Datça'da Badem Çiçeği Festivali

Datça Yarımadası, her yıl 15-18 Şubat'ta düzenlenen dört gün süren Badem Çiçeği Festivali'nde canlı ve renkli... devamı...

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.