MAGAZİN GAZETE DERGİ TV | Türkiye'nin En Kolay Okunan Haber Magazin Sitesi

19 Nisan 2024 Cuma 14:32
Chrome Kullanıyorsanız:
1.Tarayıcınızın sağ üstündeki, şuna benzeyen düğmeye tıklayın:
2.Options veya Seçenekler yazan kısma tıklayın.
3.Home Page veya Ana sayfa yazan kısma sitemizin adresini yapıştırın ve kaydedin.

Firefox Kullanıyorsanız:
Sitemizin adresinin tamamını seçin ve tutup anasayfa düğmesine sürükleyin.

Anasayfa düğmesi genelde şöyle görünür:

ANASAYFA SAĞLIK BESLENME & DİYET Bayramda sağlıklı beslenme yolları

Görüş ve Düşünceleriniz?

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhattapları tarafından dava açılabilmektedir.

BAYRAMDA DİKKAT EDİN!

Bayramda sağlıklı beslenme yolları

Kurban Bayramı öncesinde, bayram süresince abartıya kaçmadan nasıl sağlıklı beslenilir.
13 Ekim 2013 Pazar 19:24

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, bayram sırasında özellikle artan et ve tatlı tüketiminde aşırılığa kaçılmaması gerektiğini belirtiyor. Etin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminlerin de (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini) kaynağı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, öte yandan et ve diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olması nedeniyle tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çeken Diyetisyen Çağatay Demir; "Et tüketimi için uygun oranlar, kişiye göre farklılık göstermekle beraber; normal şartlarda günde 100 - 150 gr tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi idealdir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır," dedi. Diyetisyen Çağatay Demir sözlerine şöyle devam etti; "Kurban Bayramı'nda, geleneksel olarak taze ve yağlı etin yanı sıra, iç organları da (sakatat) fazlaca tüketilir. Oysa sakatatlar, kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle sakatatlardan kaçınılmalıdır."

Her tatlıyı kabul etmeyin!

Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına da dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir; "Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Hamur tatlılarının yenmesi durumunda miktarı az olmalı ve daha iyi bir kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran tüketilmelidir," dedi.

Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir; "Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir" diyerek, kurban etlerinin pişirilmesine ve saklanmasına yönelik olarak şu uyarılarda bulundu; " Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma ve kavurma yerine haşlamayı tercih edin. "

Etleri ızgarada veya mangalda pişirirken etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmasına dikkat edin. Et ve ateş arasındaki uzaklığın 15cm olması önerilmektedir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel olarak risk taşıyan besinlerdir. Bu nedenle etleri, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın. Buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) 3 ay saklanabilir.

Bayramda bunlara dikkat!

Sabah mutlaka kahvaltı edin, kahvaltınız hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmasına dikkat edin. Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenin. Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb.) yeterli ve dengeli miktarlarda alın.

Yemekleri bitkisel sıvı yağ ile pişirin. İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyin. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalırsanız miktarını az tutun. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin.

Türkiye'nin en kolay okunan haber, magazin sitesi mgdtv.com'da en güncel haberleri bulabilirsiniz.

Etiketler: bayram tatlıi beslenme tüyo

FACEBOOK

YORUMLAR

TOPLULUK

YORUMLAR (0)

Yorum yapabilmek için üye olmalı ve giriş yapmalısınız.

Üye Olun Giriş Yapın

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

Türkiye'nin en kolay okunan haber sitesi olarak siz okuyucularımıza daima güvenilir ve objektif yayıncılık anlayışımızla hizmet vermekteyiz.
En güncel ekonomi haberleri, borsa durumu, finans, en yeni spor, sanat ve tarafsız siyaset haberlerine günlük olarak ulaşabileceğiniz geniş bir platform. Sıkılmadan okuyabileceğiniz, renkli görselleri ile, detaylı ancak bir o kadarda kısa ve öz yazılan içerikleriyle haber magazin Mgd Tv hizmetinizde.